ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ)

CYPRUS ASSOCIATION OF  PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS SCIENCE

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πτυχιούχων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ), πρώτα απ’ όλα εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του άτυχου μαθητή.

Με λύπη διαπιστώνουμε πως αυτό το δυσάρεστο γεγονός γίνεται αφορμή να δημοσιοποιηθούν οι αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος στο θέμα της Φυσικής Αγωγής.

Αδυναμίες για τις οποίες ως ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ από το 1995 έχουμε εντοπίσει και έχουμε επιδιώξει να διορθώσουμε, ενημερώνοντας με επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, όλους τους προηγούμενους Υπουργούς Παιδείας, ζητώντας την ένταξη των πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής στη δημοτική εκπαίδευση, χωρίς όμως να εισακουστούμε, παρά την αποδοχή όλων για την ορθότητα των θέσεων μας.

Αποκορύφωμα η γραπτή απάντηση του τέως Υπουργού Παιδείας στο αίτημα μας, «να εξεταστούν στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και οι θέσεις μας», ότι η Επιτροπή δεν έκρινε αναγκαίο το πιο πάνω αίτημα και έτσι δεν το συμπεριέλαβε στη μεταρρύθμιση.

Ακούμε και διαβάζουμε συνεχώς για απόδοση ευθυνών ένθεν και ένθεν, να στοχοποιούνται εκπαιδευτικοί γιατί τους ανατέθηκε από την υπηρεσία να εκτελέσουν το μάθημα χωρίς να έχουν τα προσόντα και να είναι επιστημονικά επαρκείς, αλλά και να μην αρνούνται την ανάθεση αυτή πιστεύοντας ότι μπορούν να το κάνουν, ή το χειρότερο, υπακούοντας στις θέσεις της συνδικαλιστικής τους οργάνωσης που τους επιβάλλει να το κάνουν. Ακούμε να δίνονται προτάσεις λύσης, ρηχές και πρόχειρες χωρίς ουσία απλά για κάλυψη και πάλι της αδυναμίας του συστήματος.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να εξεταστεί σε βάθος από όλους τους αρμόδιους, (Υπουργό, Υπουργικό Συμβούλιο), το πάγιο, δίκαιο και επιστημονικά τεκμηριωμένο αίτημα μας για διορισμό γυμναστών στη δημοτική εκπαίδευση. Στην εποχή που ζούμε η εξειδίκευση επιβάλλεται και οι παλιομοδίτικες πολιτικές για πολυδύναμους έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το γιατί:

  • Το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι εξειδικευμένο μάθημα και πρέπει να διδάσκεται από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό. Αυτό άλλωστε απαιτεί το συμβούλιο εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (Εννοείται άλλο εξειδίκευση και άλλο επιμόρφωση)
  • Ο γυμναστής είναι επιστημονικά καταρτισμένος και έχει την ικανότητα να διαχειριστεί τη διεξαγωγή του μαθήματος καθώς επίσης να κρίνει και να αποφασίσει που και πως μπορεί να διεξαχθεί το μάθημα.
  • Είναι επιστημονικά καταρτισμένος και έχει την ικανότητα να εισηγηθεί βελτιώσεις των αθλητικών εγκαταστάσεων για καλύτερη και ασφαλέστερη διεξαγωγή του μαθήματος καθώς και να απορρίψει ή να αποτρέψει τη διεξαγωγή του σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις.
  • Η πλειοψηφία των γυμναστών είναι επιστημονικά καταρτισμένη στις πρώτες βοήθειες.  Τόσο για τη διδασκαλία τους όσο και για τη προσφορά πρώτων βοηθειών εκεί που χρειάζεται.
  • Μπορεί να εκτιμήσει και να κρίνει την κατάσταση ενός πάσχοντα και να παρέχει βοήθεια για να βελτιώσει ή να διατηρήσει τη κατάσταση του, μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.

Τα πιο πάνω εφαρμόζονται με καθολική επιτυχία στη μέση εκπαίδευση και η απορία μας είναι, γιατί άραγε να μην μπορεί ο γυμναστής να διοριστεί στη δημοτική.

Υπάρχουν και άλλα πολλά επιστημονικά τεκμηριωμένα θέματα που μπορεί να προσφέρει ο γυμναστής στα πλαίσια του εκπαιδευτικού μας συστήματος τα οποία άπτουν και θέματα υγείας (παχυσαρκία), αλλά και υγιεινής και τα οποία έχουμε πρόθεση να ενημερώσουμε και τον νυν Υπουργό Παιδείας ζητώντας του άμεσα συνάντηση καθώς επίσης και την Παγκύπρια Ομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Δυστυχώς για μας ένα τέτοιο ατυχές γεγονός γίνεται η αφορμή να ασχοληθούν για λίγο οι εμπλεκόμενοι με τις αδυναμίες του συστήματος δίνοντας πρόσκαιρες και ανεπαρκείς λύσεις για κάλυψη στείρων συνδικαλιστικών θέσεων  μέχρι το επόμενο ατυχές γεγονός.

Σαν ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική αυτή και θα επιδιώξουμε την βελτιστοποίηση του συστήματος με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε πραγματικά το σύνθημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης για διορισμό των ικανότερων εκπαιδευτικών να γίνει πράξη.

Για   ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ

Δημήτρης Πετρίδης                                                              Ανδρέας Ευαγόρου
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                         Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ: