ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΠΑΣΥΠΕΦΑΑ)

CYPRUS ASSOCIATION OF  PHYSICAL EDUCATION AND SPORTS SCIENCE

Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας για την παιδική παχυσαρκία στην Κύπρο. Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό 22,2% των παιδιών ηλικίας δύο μέχρι οκτώ χρονών είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Επιπλέον, αρκετά παιδιά έχουν αυξημένη χοληστερόλη και άλλα υψηλή αρτηριακή πίεση λόγω μεγάλου βάρους.

 

Η έρευνα έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού ανάμεσα σε 1500 παιδιά από την Λευκωσία και 1000 από την Πάφο. Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε κλινική εξέταση, η οποία περιελάμβανε μέτρηση της ολικής χοληστερόλης αίματος, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, σωματομετρήσεις, μέτρηση της περιφέρειας μέσης και αξιολόγηση τριών φυσικών δοκιμασιών (ασκήσεις γυμναστικής).

 

«Με δεδομένο πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών θα παραμείνουν υπέρβαρα και στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή τους, οι συνέπειες στο επίπεδο υγείας τους θα είναι πολλές και σοβαρές», τόνισε ο παιδίατρος Χάρης Χατζηγεωργίου κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας.

 

Όσον αφορά τη μέτρηση της ολικής χοληστερόλης αίματος σε παιδιά άνω των δύο χρονών, η έρευνα έδειξε ότι ένα ποσοστό 30%, τόσο στα νηπιαγωγεία όσο και στα δημοτικά, έχει ολική χοληστερόλη μεγαλύτερη των 170 mg/dl ,που είναι το ανώτερο όριο για τα παιδιά. Το ποσοστό των παιδιών με χοληστερόλη μεγαλύτερη 200mg/dl ανερχόταν γύρω στο 7-10% με αυξητική τάση από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα παιδιά.

 

Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά είναι αγύμναστα. Συγκεκριμένα, στο παλίνδρομο τρέξιμο αντοχής ένα στα τρία παιδιά είχαν πολύ χαμηλά και λιγότερο χαμηλά επίπεδα, ενώ πολλά παιδιά δεν είχαν την αντοχή να τρέξουν ελαφριά το μισό της περιφέρειας ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου.

 

www.paidiatros.gr

ΧΟΡΗΓΟΙ: